Prezident ČR Petr Pavel obdržel dárek od ukrajinských vojáků a setkal se s primátorem Charkova - Agency
Bizdesk - Business Consulting WordPress Theme
Po – Pá: 8:00 – 16:00
Sledovat:

Prezident ČR Petr Pavel obdržel dárek od ukrajinských vojáků a setkal se s primátorem Charkova

Prezident ČR Petr Pavel navštívil výstavu a konferenci Fóra sil budoucnosti v Praze, prohlédl si letadlo a tank, setkal se s primátorem Charkova Igorem Terechovem.

Podle Pavla se tato konfrontace již nevede mezi ideologickým Východem a Západem, informuje „Blesk“. Je to již střet mezi zeměmi, které ctí pravidla, a těmi, které se snaží dosáhnout svých cílů silou. Během konference, která potrvá do pátku 18. října, se také setkal s primátorem Charkova Igorem Terechovem a obdržel dárek od ukrajinské strany.

„Dostal jsem originální dárek od ukrajinských vojáků. Děkuji!“ řekl Pavel. Ukázal fotografii ukrajinského vojáka, který stojí na břehu, a za ním se rýsuje vojenská loď. „S vděčností za neochvějnou podporu českého národa! Od autora prohlášení: „Ruský vojenský loď, jdi do…“, – je napsáno na zadní straně.

Primátor Charkova Igor Terechov poděkoval Petrovi Pavlovi a českému národu za vojenskou, ekonomickou a humanitární pomoc Ukrajině a zejména Charkovu – v oblasti zdravotnictví, obnovy dopravní infrastruktury a přípravy na zimní období.

Prezident ČR a primátor Charkova diskutovali o aktuální situaci ve městě. Podle slov primátora, i přes složité vojenské podmínky, v Charkově stále žije více než milion obyvatel, a proto městská správa dělá vše pro zajištění stabilní činnosti komunálních služeb během zimy.

Město také vyjádřilo naději na další zapojení českého byznysu do realizace energetických projektů, zejména ve spolupráci s OSN, USAID a Světovou bankou.

Future Forces Forum nebylo jen místem setkání, ale i demonstrací technologických novinek. Pavel usedl do tanku, vyzkoušel VR brýle a prohlédl si nový výcvikový letoun L-39. Ten by se mohl stát i lehkým stíhačem. Český výrobce Aero Vodochody mu dal název Skyfox – „Nebeský lišák“. Prezident ocenil důležitou roli českého leteckého průmyslu.

„Hodnoty, na kterých naše země stojí, stojí za ochranu. Toto Fórum sil budoucnosti, které jsem dnes otevřel, je důležitou platformou pro výměnu znalostí a trendů, zejména v oblasti obrany a bezpečnosti. Mnoho českých společností patří mezi lídry v této oblasti. Digitální systémy se sztučnou inteligencí, kybernetická bezpečnost nebo robotizované systémy. A právě rozvoj a inovace v obranném průmyslu jsou nezbytné pro udržení technologické převahy nejen pro současnou bezpečnost, ale především pro bezpečnost v budoucnu,“ uvedl Pavel na svých sociálních sítích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *